El CAT Centre Artesà Tradicionàrius fa un balanç positiu del projecte Estradivirius, perquè l’activitat no es va aturar sinó que es va traslladar des de l’espai físic al món digital. Durant els 56 dies de confinament s’han assolit els objectius proposats: promoció de músics i treballs discogràfics, difusió de composicions sota el confinament, impuls de concerts i activitats en directe, presència als mitjans de comunicació, fidelització i creació de públics, activació del sector de la música a través de plataformes telepresencials...
Després de 6 mesos, encara desconeixem la incidència que les restriccions físiques (socials) tindran en la nostra organització. La nostra capacitat d’adaptació serà l’actiu de l’entitat davant de la nova realitat. També tenim present que els que ens dediquem a l’organització d’activitats presencials col·lectives patirem restriccions sense un calendari massa clar. Però les eines més valuoses seran la creativitat, la imaginació, la capacitat de crear models de comunitat digital i presencial, sincronitzar la participació dels públics amb els artistes i un temps per aprendre a moure’ns en la nova Cultura en digital.
El canvi principal de la nostra activitat és un canvi de concepte i mentalitat. Prendre consciencia del món digital és l’acceptació del nou paradigma per avaluar quines són les principals oportunitats i quins són els reptes. Si abans s’introduïa com un factor experimental ara n’és una necessitat. Els dubtes conceptuals de com la cultura popular pot traslladar-se a digital per la càrrega de presencialitat de les tradicions és una de les finestres per explorar. Les darreres propostes híbrides molt més divulgatives ens permeten arribar a molta més gent però alhora són una barrera d’accés per determinats sectors de la població.
La (tele)Revetlla de Sant Joan i la Festa Major de Gràcia virtual han estat dos experiències de com traslladar el món presencial al telepresencial amb l’enregistrament previ dels concerts que posteriorment s’emetran en streaming a través dels canals de Youtube de les entitats. El resultat ha esta molt satisfactori per les més de 1.500 visualitzacions, pel suport de les entitats i organitzacions a la proposta festiva i pel l’impacte comunicatiu (entre d’altres, el telenotícies migdia a TV3 a l’endemà). Un segon canvi té a veure entre món tecnològic vs el món creatiu. Hem de fer un esforç perquè els dos llenguatges s’entenguin i acceptar el repte de ser imaginatius. Durant la pandèmia hem constatat que la cultura ha tingut un paper molt important, ha estat un gran suport per passar aquest temps confinat. La clau de la resistència ha estat aprofitar per fer a casa tot allò que habitualment no tenim temps de fer i intercanviar-nos idees, propostes i continguts de tota mena (lectures, cinema, música, arts...) a través de les xarxes telemàtiques. Ens hem adonat que el format no és l’ideal perquè la socialització i la cultura en viu té molt a veure amb el consum cultural. Continuar fent possible l’Estradivirus, malgrat les limitacions evidents, ha estat l’objectiu prioritari de l’equip de comunicació del CAT i destaquem l’agraïment, per la complicitat, a tots els músics que des de casa van continuar fent la seva feina i la van compartir amb tothom.